Last edited 18 Jul 2017

Binoculars Building

See the full Unusual building of the week series here.

Binoculars Building.jpg

The Binoculars Building is a commercial building which incorporates a public sculpture ‘Giant Binoculars’ in its façade.

Located in Venice, Los Angeles, the building was originally built for the advertising agency Chait/Day, between 1991 and 2001. It was designed by the architect Frank Gehry.

Gehry’s post-modern design began with two very different structures, together making up 7,000 sq. m of office space. Gehry wanted to connect and anchor the two in the centre using a ‘giant random object’ as a sculpture. The giant binoculars, designed by artists Claes Oldenburg and Coosje van Bruggen, became the access point to the building for both cars and pedestrians.

Binoculars Building2.jpg

The binoculars were constructed on a steel frame, clad with concrete and cement plaster painted with elastomeric paint.

Two tall and unusually-shaped rooms were created inside that open onto a conference room. Both rooms are fitted with a huge elongated lightbulb suspended from the ceiling.

The building is now one of the many offices leased by Google, but it remains an intriguing and unusual example of Gehry's work.

[edit] Find out more

[edit] Related articles on Designing Buildings Wiki

Comments

The building on the right is Frank Gehry's. He collaborated with an artist called Claes Oldenburg who does large sculptures like these binoculars.