Last edited 22 Sep 2020

ING House

INGNew.jpg

Contents

[edit] Introduction

ING House was built as the Amsterdam headquarters of ING, the Dutch bank and insurance group. It is located in Amsterdam’s Southern Axis (Zuidas) financial district outside of the city centre, alongside the A10 ring road.

Known as the shoe (or the dustbuster), the well established visual landmark is popular with the local community due to its distinct shape. The building’s iconic postmodern design is the work of Meyer and Van Schooten (MVSA Architects) and was constructed by Heijmans. The project began in 1999 and was completed in 2002.

[edit] Making the shoe fit

The unusual design of the building was selected for its ability to fit into the surrounding environment. Situated in a long, narrow strip of land, the structure is wedged between the existing Zuidas business district and the New Lake green zone.

In addition to satisfying the geographic criteria of the site, the building had to support ING’s ecological requirements while providing a comfortable environment. The building's intelligent glass facade and the aluminium supports create a successful framework for a design that accomplished those goals.

[edit] Built like a table with many legs

The shoe is supported by 16 v-shaped steel legs. Each leg is independent, yet stable, due to the pin and concrete technique of construction used (much like the technique used in bridge construction). The height of the legs varies from 9 to 12 metres.

The north elevation of the building faces the business district and the motorway. It is lifted above the embankment (by the higher legs) to minimise direct views of the traffic. Acoustic treatments are incorporated into this side of the building to dampen the noise from traffic.

The south side of the building (on the lower legs) overlooks the green zone and has a reduced profile. Due to the southern exposure and heat load, this side of the building is protected by solar shading.

[edit] Environmental aspects

A double glazed facade supports natural ventilation and noise reduction while stabilising temperatures and maintaining air quality. Temperatures are also controlled by an underground heat and cold storage system fed by water drawn from site wells. This innovative climate control system provides 'environmentally friendly' air conditioning.

Inside the building, sustainable approaches are also apparent. Openness and green spaces are incorporated throughout the communal and work areas, and on the south side (away from the motorway), emphasis is put on views across the landscape.

[edit] Highs and lows

In 2002, the building was awarded both the National Steel Award and the European Award for Steel Structures.

In 2012, ING moved out of the shoe to the Bijlmermeer, another neighbourhood in Amsterdam. The ING subsidiary Nationale-Nederlanden also moved out of the shoe in 2014.

--Heidi Schwartz

[edit] Related articles on Designing Buildings Wiki

Designing Buildings Anywhere

Get the Firefox add-on to access 20,000 definitions direct from any website

Find out more Accept cookies and
don't show me this again
"