Last edited 05 Jan 2017

Casa Mila

Casamila1.jpg

Contents

[edit] Introduction

Casa Milà, popularly known as ‘La Pedrera’ (the stone quarry), is a Modernist building in Barcelona, Spain. Designed by Antoni Gaudi, it is characterised by its organic-like undulating façade and surrealist sculptural roof.

Built between 1906 and 1910, Casa Milà was commissioned by the industrialist Pere Milà i Camps and his wife. It would be Gaudi’s last civil work and is considered to be one of his most adventurous and innovative designs. However, whereas he had planned it to be spiritually symbolic, clashes over the design meant many of his proposals were dropped, and at one point Gaudi had to be persuaded not to abandon the project.

In 1984, the building was included on the UNESCO World Heritage List and, having been extensively restored, it remains one of Barcelona’s most popular tourist attractions. It is currently the headquarters of the Catalunya-La Pedrera Foundation and contains a cultural centre.

Casamila2.jpg

[edit] Design and construction

Casa Milà was designed and built as two apartment blocks, nine storeys tall, linked by two large inner courtyards and a sinuous common façade. The different shapes and sizes of the courtyards give the layout the form of an asymmetric figure 8.

Casamila3.jpg

Gaudi’s structural innovations included the separation of the building into structure and skin. The façade, composed of large limestone blocks, is self-supporting, allowing the floor layouts to be free of load-bearing walls. Curved iron beams surrounding the perimeter of each floor connect the façade to the internal structure and provide load-bearing support. This innovation meant Gaudi could design the façade without traditional structural constraints, achieving a continuously curved, organic geometry.

The construction system also allowed large openings in the façade, to provide natural light to the apartments, and enabled internal walls to be modified according to the requirements of occupants.

Casamila4.jpg

The roofdeck rises and falls and is adorned with skylights, staircase exits, ventilation fans, and chimneys, all of which are designed as pieces of sculpture. They are constructed using brick covered with lime, broken marble and other ceramics, and were supposedly the source of inspiration for the helmets of Darth Vadar and his stormtroopers in ‘Star Wars’.

The attic is a clear space under a Catalan vault roof, supported by 270 parabolic brick arches of varying heights, spaced apart by about 80 cm. This spine-like rib structure creates the varied topography of the roofdeck.

Casamila5.jpg

[edit] Post-construction

The building was designated a historic and artistic monument in 1969, although by this time it had passed into new ownership and been allowed to deteriorate, including having been painted brown. In the late-1980s, it underwent a restoration process, with the façade being cleaning and restored.

The building’s roofdeck has been used in Michelangelo Antonioni’s 1975 film ‘The Passenger’, and Woody Allen’s film ‘Vicky Cristina Barcelona’.

[edit] Find out more

[edit] Related articles on Designing Buildings Wiki

[edit] External resources