Last edited 07 Jul 2017

Library of Celsus

Celsus1.jpg

Contents

[edit] Introduction

The Library of Celsus is an ancient Roman building in the historic city of Ephesus, Turkey. It is considered one of the most beautiful surviving structures of its time.

The well-planned, balanced and ornate style of the library reveals the influence ancient Greek architecture had on Roman designs. As well as this, the materialsbrick, concrete, mortared rubble – were those that were first used c. 2nd century AD.

The Library was built from 114-117 AD as a monumental tomb for the Roman Senator Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, governor of the province of Asia, who financed the construction using his considerable wealth. His grave was interred beneath the ground floor of the library with a statue of Athena (goddess of wisdom) positioned over it.

As one of the most impressive buildings in the Roman Empire, the library was capable of storing 12,000 scrolls, making it the third largest library in the ancient world, behind Alexandria and Pergamum.

[edit] Design and construction

The library was designed by Roman architect Vitruoya, and is typical of the architectural style prevalent in the period 76-138 AD under Emperor Hadrian. It was built on a platform with nine steps spanning the full 21 m width of the building leading up to three front entrances. The surviving façade is two storeys in height and decorated with relief carvings.

Four pairs of marble columns flank the entrances. They are a composite of the Ionic and Corinthian orders (each based on a separate quadrilateral pedestal and ending in complex capitals). Corinthian columns stand directly above, framing the windows. The columns at either side of the façade are slightly shorter than those in the centre, creating an illusion that the building is bigger than it actually is.

As was typical of ancient Greek theatre architecture, the columns create niches which house copies of the four original statues representing wisdom, intelligence, knowledge, and virtue.

Celsus2.jpg

The building's interior housed a single rectangular room, 17 x 11 m, with a central apse framed by a large arch, all paved with decorated marble. The three sides were fitted with rectangular recesses for shelving to hold the scrolls.

At the second-storey level, a railed balcony ran around the interior wall, providing access to higher level recesses that could be reached using a set of stairs built into the walls. The ceiling was flat but it is thought there may have been a central square oculus to provide natural light.

[edit] Reconstruction

The library interior was destroyed in 262 AD, either by earthquake or by a fire during a Gothic invasion. The façade was the only part of the library to survive, but this too was destroyed by an earthquake in the 10th or 11th century.

It lay in ruins for many centuries until 1970-78, when the German archaeologist Volker Michael Strocka led a reconstruction campaign. Using the process of anastylosis, the façade was successfully rebuilt, replacing missing fragments (such as the statues which had been acquired by a Viennese museum) with copies or leaving them absent.

[edit] Find out more

[edit] Related articles on Designing Buildings Wiki