Last edited 16 Sep 2016

Norwegian Mountaineering Center

See the full Unusual buildings of the week list here.

Norwegian-mountaineering-center1.jpg

Completed in September 2016, the Norwegian Mountaineering Center is intended to provide a gathering place for local and visiting mountaineers. Located on the edge of a harbour in Andalsnes, the building resembles a snow-covered mountain peak. It was designed by the Oslo-based Reiulf Ramstad studio.

The jagged form comprises a tall, angular volume covered in grey, brown and white shingles. The building contains an indoor climbing wall and bouldering room, while a lower mono-pitched form houses changing rooms, a café, library and offices.

The studio said: "The Norwegian Mountaineering Center is anchored in an innovative interpretation of nature's fantastic dimensions and the dramatic experience of mountaineering. This provides the structure with a characteristic volume, communicating its contents with exciting and unique geometrical expression."

The has created a new landmark for the town centre.

Norwegian-mountaineering-center2.jpg

Images copyright Reiulf Ramstad Arkitekter, Søren Harder Jensen

[edit] Find out more

[edit] Related articles on Designing Buildings Wiki