Last edited 10 May 2017

MY DVA showroom

Showroom1.jpg

In May 2017, the Czech architecture studio Chybik + Kristof completed the transformation of a former car show room on the outskirts of a housing estate into a furniture shop for MY DVA group.

Located in the city of Brno, the design brief was to redevelop the showroom in a way that was ‘cheap, ideally free’. Their solution was to create a sculptural facade requiring minimal interference with the original building, while also connecting the choice of material to the company’s production.

Showroom2.jpg

The single-storey building clad with 900 generic black plastic seats, which cost around 80 CZK (£2.50) each, in a novel design that acts as a banner advert for the furniture company itself.

The chairs cover three sides of the 550 sq. m space, with an angular, black-boxed entrance protruding from the irregular surface of the exterior wall.

The individual seats are attached to a structure made from steel sections fixed on the façade. The seats are capable of being individually removed in case of damage or for facade cleaning.

Showroom3.jpg

The showroom floor is an open, central space with an exposed concrete ceiling and a white screed floor. Polycarbonate partitions form the walls to the staff offices, which are situated along the perimeter of the gallery space.

Three circular spaces are delineated by white curtains to form separate galleries for school furniture, office furniture and design pieces.

The flexibility of the showroom's layout means the space can be easily adjusted for specific events and exhibitions.

Showroom4.jpg

Content and images courtesy of Chybik + Kristof.

Images © Lukas Pelech

[edit] Find out more

[edit] Related articles on Designing Buildings Wiki